Bowrider-opas

Mikä on bowrider?

Bowrider on vene, jolle on tunnusomaista avoin keula. Bowrider on usein rakennettu samankaltaisille daycruiser-malleille, mutta bowriderit rakennetaan myös erillisiksi rungoiksi/kansiksi. Tämäntyyppinen vene on kotoisin Yhdysvalloista ja ensimmäinen tämäntyyppinen vene laskettiin vesille vuonna 1965. Bowriderin ideana on tarjota matkustajille lämmin kokemus merellä, samalla kun keulassa ja perässä olevien kiinnitysten käsittelyn tulisi olla helppoa. Täältä löydät mitä sinun tulee tietää bowrideristä venetyypiltään ja vinkkejä kaikkeen mitä sinun tulee etsiä, jos harkitset tällaista venetyyppiä.

Kenelle bowrider sopii?

Bowrideriä kutsutaan usein perheveneeksi, jossa painopiste on veneessä ohjaamossa. Mutta hyvä lähtökohta selvittääksesi, sopiiko bowrider sinulle, on käydä läpi sinun tai perheesi tarpeet. Olemme listanneet joukon alueita, jotka voivat auttaa sinua matkan varrella.

 

Etäisyydet: kuinka laajalla alueella aiot käyttää venettä?

Bowriderissa on sama etu kuin Daycruiser veneellä: suuri leveä tuulilasi, jonka suojaa hyvin tuulelta. Tämä tekee matkasta usein mukavamman kaikille matkustajille. Daycruiseria käytetään usein päiväretkiveneenä ja bowriderissä saat paljon samaa. Mutta on hyödyllistä miettiä, kuinka pitkälle haluat mennä veneellä ja millä vesillä (rannikolla tai vuonoilla ja niiden ympäristössä). Jos matkustat paikallisesti tai lähiseudulla (yleensä 1-2 tunnin matkat), noin 6 metrin (19-22 jalkaa) veneet mahtuvat hyvin, jos olet menossa viikonloppureissulle ja ylität vuonoja tai lähdet pidemmälle merelle , 7-metriset veneet mahtuvat paremmin (23-25 ​​jalkaa) ja ylöspäin.

 

Kuinka monta teitä on ja millaisia ​​mieltymyksiä sinulla on?

Kuinka suuri on se porukka, jonka otat mukaasi matkalle? Oletteko kaksi aikuista vai onko sinulla 3-4 lasta? Ja onko pari ystävää tai toinen perhe usein matkalla? Tässä on tärkeää huolehtia veneen ominaisuuksista lastattaessa ja että runko on suunniteltu painon mukaan. Tämä löytyy veneen CE-merkinnästä (ohjaamossa oleva pieni metallilevy, jossa on tietoja veneestä). Bowriderissa luonteva yöpymispaikka on peräsohva.

 Vinkki: etsi maksimi matkustajamäärä veneen papereista.

 

Esimerkiksi lasten ikä voi vaikuttaa veneen suunnitteluun.

Mikä on matkustajien ikä ja mieltymykset? Jos matkalla on pieniä lapsia, on luonnollista ajatella, että oleskelupaikka on tuulilasin takana. Silloin on usein hyvä etsiä korkeaa varalaitaa ja hyvät uimatasot, joissa on runsaasti tilaa. Jos matkalla on teini-ikäisiä tai aikuisia, auringonottoalueet voivat olla enemmän käytössä.  Onko keulassa riittävästi tilaa aurinkotasolle, ja onko tilaa enemmän? Vai onko siellä suuri takakansi, jossa on runsaasti tilaa lapsille?

 

Mökkivene vs. Retkivene: veneen käyttöalueet

Pitäisikö venettä käyttää veneenä mökillä vai pitääkö se olla laiturissa ja käyttää päiväretkiveneenä? Mökkiveneen ja RIB:n ohella bowrider on mökkikäyttöön erittäin hyvin sopiva venemalli. Yksi tärkeimmistä syistä on helppo pääsy keulaan tuulilasin oven kautta, ja tilaa on runsaasti matkatavaroille tai muille tavaroille. Bowriderissa voit kuljettaa materiaalit mökille, ruokaa ja sinulla on runsaasti tilaa vesiurheiluun. Lisäksi bowrider soveltuu paremmin esimerkiksi kalastukseen, sillä voit helpommin heittää sekä keulasta että perästä.

 

Rungon muotoilu, toiminta ja kannen muotoilu - mitä voit odottaa

Bowriderin rungon muotoilu vaihtelee merkistä toiseen. Joillakin bowridereillä on jyrkempi v-kulma, kun taas toisilla on rohkeampi runko. Rungon suunnittelutyypistä löytyy aina joitain etuja ja haittoja, tärkeintä on olla tietoinen siitä, mitä valitset tarpeidesi perusteella. Yleisesti ottaen terävämmät rungot menevät usein "helposti" mereen ja leikkaavat hyvin aaltoja, kun taas jäykemmissä rungoissa on etuna runsas sisätila ja ison veneen tuntu. Täällä sinun on yksinkertaisesti noudatettava tarpeitasi ja vaistoasi.

Toinen huomioitava alue on tuulilasin sijainti. Bowridereissä, joissa tämä sijaitsee kaukana edessä, voit hyödyntää tuulilasin takana olevan tilan hyvin, samalla kun menetät tilaa etukannella. Jälleen tarpeesi ovat tärkeitä valinnan kannalta. Suuren keulatilan etuna on mahdollisuus käyttää aktiivisesti sekä veneen keulaa että perää sekä löytää runsaasti tilaa säilytystiloista ja lattiatilasta matkatavaroille.

Istuinalueet vaihtelevat myös veneen suunnittelun mukaan, mieti, etsitkö U-sohvaa, L-sohvaa vai peräpenkkiä. Jokaisella on selkeät hyvät ja huonot puolensa, tässä voit valita tarpeidesi perusteella.

 

Bowriderin varusteet - mitä sinun pitäisi etsiä?

Kuten Daycruiser veneissä, tuulilasin takana olevassa bowriderissa on usein mahdollisuus ajokuomuun. Tämä on hyvä ratkaisu, koska voit välttää sateen tai saat hyvän tuulensuojan. Tarkista kuomuvaihtoehdot ja korkeus katoksen alla; haluatko seisomakorkeuden vai riittääkö istumakorkeuden kanssa? Voit vapaasti testata kuomua kun katsot venettä, jotta saat siitä kuvan.

Myös runsaasti tavaratilaa on tärkeää etsiä. Tässä voi olla erilaisia ​​ratkaisuja eri veneissä. Usein on mahdollista, jos valmistaja on käyttänyt tuulilasin alla olevaa tilaa tavaratilaksi, muista, että matkatavaroita on usein mukana myös päiväretkillä. Tällaisten varastotilojen etuna on, että pidät kannen tyhjänä ja siistinä.

Koosta riippuen myös 2 akkua on saatavilla.  Hupiakku voi olla eduksi käynnistysakun lisäksi, jos käytät venettä paljon päiväretkillä kesällä. Jäähdytyslaatikko, puhelimien/tablettien lataus voi ottaa paljon virtaa ja jos sinulla on oma käynnistysakku, sinun ei tarvitse huolehtia käynnistysvaikeuksista pitkän saarella vietetyn päivän jälkeen.