Kaikki mitä sinun tulee tietää RIB-veneistä

Mikä on RIB?

RIB on ollut suosikki rannikolla useiden vuosien ajan. RIB on lyhenne sanoista "Rigid Inflatable Boats" ja se on lasikuiturungon ja ponttonin yhdistelmä. Kumiveneet olivat olleet markkinoilla jo jossakin aikaa, kun RIB-konsepti esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1967. Nykyään RIB-veneet toimitetaan parhaillaan 12-13 jalkaa ja aina 28-30 jalkaan asti, ja erot ovat suuria. RIB:it on yleensä varusteltu aivan eri tavalla, toiset ovat pelkistettyjä ​​​​ja tehty vain käytännön käyttöön ja nopeaan ajoon, kun taas toisissa on varustelu ja mukavuus.

Kenelle RIB sopii?

RIB on täydellinen vene käytännön käyttöön. Siksi se on erittäin suosittu huviveneenä ja kuljetusveneenä. RIB on usein suunniteltu niin, että kannella on runsaasti tilaa matkatavaroille ja ihmisille, ja osa malleista on tehty kantamaan monta ihmistä. Huomioi, että hyväksynnät yli 5-6 henkilön kuljettamiseen 7-metrisessä RIB:ssä rajoittuvat sen mukaan, missä matkustat (luokka B tai C) ja kuinka veneessä on järjestetty turvallisuus (usein matkustajien mahdollisuus pitää kiinni) .

Niille teistä, jotka etsivät vähän huoltoa vaativaa venettä, RIB on myös hyvä valinta. Täällä sinun ei tarvitse miettiä paljon rantautuessa, eikä sinun tarvitse pelätä gelcoatin vahingoittumista. Se voi olla mukavaa, kun tulet kesällä ahtaaseen venesatamaan ja etsit venepaikkaa.

 

Rungon muotoilu, toiminta ja kannen muotoilu - mitä voit odottaa RIB:ltä

Urheilullisuus on ominaista RIB:lle ja monet ihmiset etsivät veneistä vain hyviä ajo-ominaisuuksia.

  • Ponttonit: Ponttonien sijainnilla on paljon merkitystä siihen, kuinka vene kulkee vedessä. Joissakin RIB:eissä on ponttonit, jotka ovat matalalla ja makaavat myös suuren osan ajasta meressä. Tämä antaa sinulle vakautta, mutta se voi myös hidastaa kulkua. Vene heiluu myös enemmän kuin "go-kart", eli sinulla on vähän kallistumista. Jos sinulla on RIB, on tärkeää olla varovainen kauden aikana ponttonien lian ja kasvun varalta. Puhdista ponttonit säännöllisesti.

RIB:ssä voi asentaa ponttonit myös korkeammalle, jolloin vene kulkee meressä enemmän kuin perinteinen lasikuiturunko ja kallistuu enemmän, tarpeen vaatiessa ponttoni rauhoittaa kallistumista ja pitää vesiroiskeet veneen ulkopuolella .  Tässäkin versiossa on tärkeää puhdistaa ponttonit säännöllisesti.

  • Säilytystilaa ja tilaa kannella. Konsolin sijoitus monissa RIB:ssä on keskitetty (kutsutaan keskikonsoliksi). Tällöin näkyvyys ympärille on hyvä.
  • Nopeus: Suurimmat RIB: t (6,5 metriä ja enemmän) kulkevat yli 50 solmua. On tärkeää muistaa, että useimmat RIB-veneet menevät mereen eri tavalla kuin matala huvivene ja että varalaita tarkoittaa, että joudut keskittymään suuremmissa nopeuksissa. Mutta RIB koetaan käytössä tukevana ja hyvänä vedessä ja veneen hallinta tuntuu hyvältä ponttonien kosketuksesta mereen.

 

Laitteet RIB:ssä – mihin kannattaa keskittyä?

Tuulilasi+kuomu

Tuulensuoja RIB:ssä on perinteisesti vähemmän kuin muissa venetyypeissä, mutta tässäkin on eroja. Aseta itsesi kuljettajan paikalle ja katso miltä tuntuu. Yksi yksityiskohta, joka voi erottaa toisistaan, ovat kuomuratkaisut (ns. sprayhood), tämä voi olla erittäin hyvä ratkaisu sateen sattuessa. Sprayhood on helppo asentaa, mutta kannattaa kokeilla sitä hyvällä säällä. Sprayhood voi nopeasti olla ero RIB:n välillä, joka toimii parhaiten hyvällä säällä tai jos voit myös mennä ulos huonolla säällä. Se kattaa enimmäkseen matkustajat ja kuljettajat.

Tilaa kannella

  • RIB on suunniteltu kuljettamaan ihmisiä ja matkatavaroita helposti ja tehokkaasti minne ikinä menetkin.
  • Katso tarkasti lattiatilaa ja sen suunnittelua. Onko helppo päästä takakannelta keulaan? Onko siellä paljon tilaa matkatavaroille tai ruoalle?

Säilytystila

  • Kuinka monta säilytystilaa veneessä on ja missä ne sijaitsevat? Missä on köysien säilytystila? Tarkista säilytystila keulassa. Kuinka monta siellä on?
  • Useimmissa RIB-veneissä on säilytystilaa ohjaamon ympärillä tai sisällä, katso kuinka asia on.

Virta ja pistorasiat

  • Onko veneessä 12V ja pistorasia?
  • Voit ostaa RIB:n kahdella akulla (yksi käynnistysakku ja yksi hupiakku), tästä voi olla hyötyä matkapuhelimia ladattaessa ja kylmälaatikkoa käytettäessä.